Angst en depressie

‘Wist u dat wereldwijd depressie en angststoornissen tot de vijf ernstigste aandoeningen van de mensheid worden gerekend?’ (Bron: VGCt).

‘Een op de vijf Nederlanders ooit in zijn leven aan een angststoornis lijdt en 12% in de afgelopen 12 maanden?’ (Bron: VGCt) .

vcita_fear_jonge_vrouw_02Een ieder heeft wel eens gevoelens van vrees of angst. Angst is een normale reactie op dreigend gevaar (bijvoorbeeld als je huis in brand staat en je kunt niet vluchten). Angstklachten kunnen ook optreden zonder een reële bedreiging, mogelijk is er dan sprake van een angststoornis.
Symptomen van angst zijn: duizeligheid, druk op borst, ademnood, hartkloppingen, een droge mond, een beklemd gevoel, nerveuze spanning, prikkelbaarheid, rusteloosheid, verhoogde spierspanning of slaap- en concentratieproblemen.
Er zijn verschillende soorten angststoornissen, zoals de paniekstoornis, sociale angststoornis of gegeneraliseerde angststoornis. Sommige angststoornissen worden een fobie: agorafobie (angst voor open ruimten) of claustrofobie (angst voor kleine, gesloten ruimten).

Hoe vaak komen angststoornissen voor? Op basis van epidemiologisch onderzoek in 2007 werd het aantal personen zijn met een angststoornis geschat op ongeveer 1,1 miljoen personen (413.100 mannen en 642.800 vrouwen; bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid).vcita_fear_jonge_vrouw

Wat is depressie? Een depressie is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door de aanwezigheid van twee belangrijke klachten namelijk een verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten en een voortdurende neerslachtige stemming. Daarnaast is er vaak sprake van een combinatie van de volgende klachten/symptomen: prikkelbaarheid, angsten, concentratieproblemen, vergeetachtig, lusteloosheid, slaapproblemen.

Er zijn verschillende soorten depressies: depressieve episode, seizoensgebonden depressie, postnatale depressie, dysthyme stoornis, manisch-depressieve stoornis. Welke symptomen een patiënt precies heeft, hangt af van de soort depressie.

Kortdurende oplossingsgerichte therapie en Cognitieve Gedragstherapie (CGT) zijn veel voorkomende therapievormen bij de behandeling van een angststoornis of depressie.
De behandeling van een depressieve episode gaat altijd samen met zogenaamde gedragsactivatie (bewegen, sport en dergelijke). Soms is het nodig CGT en gedragsactivatie te combineren met medicatie. Volgens deskundigen is het vaak niet succesvol om alleen medicatie te gebruiken. Na het afbouwen of stoppen van de medicatie komen de klachten vaak in alle heftigheid terug.vcita_depression-teenage

Wist u dat wereldwijd in de eerste lijn van de Geestelijke Gezondheidszorg in 80% van de gevallen mensen last hebben van zowel angstklachten als depressieve klachten.
Dit klachtenpatroon, ook wel een beeld van cothymia genoemd, komt dus veel voor bij mensen.